VAKAVAa asiaa

28.3.2017

Pin This

Tänään koitti kevään toistaiseksi odotetuin päivä. Valtakunnallisen kasvatusalan valintayhteistyöverkoston (VAKAVA) kirjallisen kokeen aineisto saapui postiluukusta. HUI.

Hain korkeakouluihin about viikko sitten. Alkuperäisen suunnitelman mukaan minun piti klaarata useammat pääsykoeaineistot ja laajentaa hakukenttää, mutta suunnitelmat on tehty rikottaviksi. Hain ainoastaan kasvatusalalle yliopistoon: yleisen ja aikuiskasvatustieteen ohjelmaan, erityispedaan ja lastentarhanopettajaksi. Tämänhetkinen unelma-ammatti olisi nuorten (aikuisten) parissa, opohommia tai jotain vastaavaa. Mutta se ei ole kiveen kirjoitettua. Nyt päällimmäinen hartain rohkein ja uskaliain haave on pääsykoe.

Aineiston pänttäysaika on viitisen viikkoa. Kolmas toukokuuta on pääsykoepäivä. Tällä hetkellä fiilis on orientoitunut ja tottakai vähän hirvittynytkin. VAKAVA-koe koostuu pelkistä monivalintatehtävistä, joista osa on kuulemma järkkyä kompailua. Tämä aineistokirjanen tulee sisäistää ja ymmärtää, osata unissaan ja tulkita täydellisesti. Helpompaa kuin miltä kuulostaisi.

Mutta kuitenkin, my body is ready. Huomenna alkaa valmennuskurssi, VAKAVA-heimoon liityin tänään, lukusuunnitelma on tehty ja aikataulu lukemisille myös. Kyllä tällä ehkä johonkin pääsee. Toisaalta tunnen itseni niin kovin hyvin: parhaimmillakaan plääneillä voi heittää vesilintuja, jos toteutus on prokrastinaation ja intensiivilukemisen hataraa tasapainoilua. Mitä se kertoo itsestäni, etten ole postannut puoleentoista kuukauteen, mutta heti kun pitäisi perehtyä akateemiseen tekstiin, olen täällä innoissani kuulumisia rustaamassa?

En uskalla toisaalta edes ajatella, mitä tapahtuu jos oikeasti pääsen opiskelemaan. Tai siis, yritin äsken ajatusleikkiä yliopistomaailmasta ja sain itselleni suhteellisen harvinaisen jomotuksen otsalohkoon siitä hypoteettisen stressin määrästä. Ehkä keskityn vain tähän nyt ja panikoin mahdollista sisäänpääsyä, sitten jos/kun sen aika tulee. Haha.

Onko siellä lukijoissa mahdollisia kasvatusalalle pyrkiviä tai siellä opiskelevia tai sieltä valmistuneita tai öö edes etäisesti jotain VAKAVA-aineistoon perehtyneitä? Jokainen vinkki luku-urakkaan otetaan vastaan (ei toteutuslupausta). Kiitos<322 kommenttia:

 1. Moi Demi! Vaikka VAKAVA-koe on monivalintaa, kannattaa pyrkiä kuitenkin hahmottamaan myös isoja kokonaisuuksia. Ja muista, että ei se lukujen määrä, vaan se laatu. Huiput pisteet voi saada, vaikka lukisi kirjan vain kerran - kunhan sen tekee hyvin. Kokeessa on todennäköisesti myös painotettu eri tehtäviä, osassa tulee miinusta vääristä vastauksista, joten siinä vaiheessa kannattaa osata myös taktikoida. Tsemppiä urakkaan, se on varmasti selätettävissä! :)

  T: luokanopettajaopiskelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä, kokonaisuuksista yksityiskohtiin, kyllä siinä kokeessa (ainakin '15) järki on! Ja kuten edellä sanottiin, ei määrä vaan laatu. Itse luin vajaa 4viikkoa, 5päivänä viikossa noin 2+2h päivässä ja kirkkaasti sisään sekä yleiseen että erkkaan Helsingissä ja Jyväskylässä (oma ykkönen oli erkka Helsingissä). Tsemppiä lukuihin!
   Suosittelen kokeilemaan myös luovia menetelmiä; itse tein muun muassa muistopelin jostain artikkelista :D Varsinaisessa kokeessa mun mielestä haastavinta oli aikataulu, ykködstehtävä oli itselle vaikea ja meinasin jäädä siihen jumiin. Eli kokeen aikataulutus! Mutta varmaan harjoittelettekin niitä (itse käytin vain verkkovalmennuksen harjoituksia).

   Poista
 2. 1. Tee värikkäitä ja hauskoja ajatuskarttoja! Visuaaliset muistikuvat palaa helpommin mieleen koetta tehdessä :)
  2. Palkitse itseä USEIN, kun olet saavuttanut tietyn pisteen, ymmärtänyt jonkun kokonaisuuden tms. Itsellä meni varmaan sata litraa pepsimaxia :D
  3. Pura tunteita VAKAVA-yhteisöissä. Huomaat että kaikki muut on yhtä pihalla.
  4. Lukuähkyn tullessa, pidä suosiolla tauko.
  5. Juttele artikkeleista tuttujen kanssa, selittämällä niitä juttuja asiat jäsentyy omaan päähän ihan uudella tavalla.
  TSEMPPIÄ!

  Terkuin lto-opiskelija =)

  VastaaPoista
 3. Itse olen sitä mieltä, että VAKAVA valmistaa hyvin yliopistomaailmaan, sillä esim tenttikirjat on just samanlaista tieteellistä settiä .. alkuun vähän hepreaa :-D mun vinkki on, että kannattaa opetella tulkitsemaan tieteellisia teksejä. Eli hahmota olennainen ja pohdi, mistä tekstissä oikeesti puhutaan. Opi selittämään artikkelia omin sanoin, se autto mulla ainakin.

  Mä selätin VAKAVAn pistein 124p, olin valmennuskurssilla ja lukenut aineiston about 8 kertaa todella huolellisesti erilaisia oppimisen keinoja käyttäen. Itse pääsykokeeseen menin itsevarmana enkä tuhlannut aikaa turhaan epäröintiin.

  Ja tällä hetkellä opiskelen unelma-ammattiini, lastentarhanopettajaksi! Suosittelen, täydellinen alavalinta.

  VastaaPoista
 4. Itselläkin odottaa vakava-aineisto postilaatikossa, pitäiskin käydä se hakemassa! Silmäilin kyllä matskua tänään töissä jo puhelimella, vaikutti kyllä ihan mielenkiintoselta mut kyllä se paniikki ehtii tässä viiden viikon aikana viel iskemään.. Oon ite hakemassa lastentarhanopettajaks, Helsinkiin ykkösenä ja todennäkösesti Tampereelle ja Jyväskylään, en oo hakua vielä tehnyt :D Tsemppiä lukemiseen!!

  VastaaPoista
 5. http://tatakoonainutkertainen-a.blogspot.fi/2017/03/vakava-vakava.html

  Olen viime vuoden VAKAVAoitsija ja tällä hetkellä onnellinen erityispedagogiikan opiskelija. Koska vuosi sitten olin pissat housuissa VAKAVA aineisto kätösissä, kokosin kaltaisille vihjeitä pohjautuen siihen, mitä itse koin hyödyllisiksi ja millä tavoin minä selätin tuon kokeen ensimmäisellä yrityksellä. Toivottavasti näistä vinkeistä on sulle jotain apua! Kokemuksesta voin sanoa, ettei VAKAVA kuuukausi ollut emotionaalisesti elämäni tasapainoisimpia, mutta kaikki kyyneet ja tuskahiet ovat sen arvoisia!

  Ihan hurjasti tsemppiä Demi! Todella toivon, että saat heinäkuussa tirautella pienet (tai vaikka vähän suuremmatkin) onnenkyyneleet Opintopolkuun kurkistaessa.

  VastaaPoista
 6. Kerrothan sitten, mikäli sikäli aikasi antaa myöten, lukukokemuksestasi, VAKAVAsta ja muutenkin ajatuksia ja tunteita tuosta prosessista ja siitä miksi kiinnostuit tuosta alasta jne.!:) ite oon lukiossa ja tuo ala ois vahva ykkönen tällä hetkellä mitä mietin. huippua että oot löytäny itsellesi tavoitteen/päämäärän, johon haluat pyrkiä. Tsemppiä luku-urakkaan! sitten kun saa itseä niskasta kiinni ja tehtyä jotain, on huippu fiilis, mutta se aloittaminen on jostain syystä aina vaikeinta...

  VastaaPoista
 7. Moi!
  Oon myös osallistumassa VAKAVAan ja jännittää... Tänään vähän silmäilin jo aineistoa ja ihan mielenkiintoiselta vaikutti. Liityin Vakava heimoon, mutta valmennuskurssille en ole osallistumassa. Toivon, että pärjään omillani. Haave ja unelma on olla luokanopettaja. Tsemppiä sulle ja toivotaan molemmille parasta! Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
 8. Täällä kolmannen vuoden erkkapedan opiskelija Jyväskylästä. Vakava oli kuumottava, mutta kyllä siihen panostaminen kannatti. Omia vinkkejäni on päntätä paljon ulkoa mitä erikoisemmilla muistisäännöillä. Itse esim. opettelin tutkijoiden nimiä aina siten että yhdistin heidän kuviaan nimiin. Latasin siis netistä kuvan niin sain kasvot tutkijalle ja jäi paremmin mieleen :D
  Niin ja kannattaa jättää ehdottomasti riittävästi aikaa kertaukseen. Niin, että ehtii saada sen tunteen että kaikki on hallussa eikä tule paniikkia!

  VastaaPoista
 9. Hei.Mä haen nyt tänä keväänä lastentarhanopettajaksi.Ensimmäistä kertaa vakavakoe :) mielenkiintoisia ja osa vaikeita artikkeleita.Yo-pohja ja lähihoitajakoulu itsellä kohta takana.Tsemppiä Demi sinulle. me pärjätään!😆💪

  VastaaPoista
 10. Tsemppii vakavaan! Itse luin VAKAVA:a 2011 ja 2012 ja pääsin tokalla kerralla luokanopeopintoihin Helsinkiin. Ei siinä muu auta kun lukeminen! ;) Tsemppiä, jos minäkin pystyin niin pystyy moni muukin! t. ei-mikään-kympin-oppilas-koulussa-ikinä

  VastaaPoista
 11. Heippa! Verkkovalmennuksen Matti avaa kyllä kaikki kiemurat niin että oksat pois! Viime vuonna rämmein vakavan, kun samalla tein töitä n. 20-40h viikkossa. Läpi päästiin ja nyt lto opiskeluja kohta vuos takana! Ei siis määrä vaan laatu. Ihan huikeeta ollut :) kasvatusalan opiskelu on akateemista mutta samalla todella hauskaa ja erilaista kun muilla yliopistossa, kiitos demojen!!

  VastaaPoista
 12. Itse hain muutama vuos sitten ja tajusin vasta kirjan loppuun päästyäni että siellähän on sanasto, olin siis itkun kanssa googlannu joka termin ja niitähän riitti :D mut jäipähän päähän ja tentti meni läpi että heilahti, joten vinkki: älä käytä sanastoa! Mut hauskaa oli myös huomata kun just yhden homman tiimoilta luin sitä omaa vakavaani et kuin helpolta se teksti nyt tuntuu kun on oppinut kasvatustieteellisen puhetavan ja sillon en tajunnu mitää!!

  VastaaPoista
 13. Moikka,

  Tärkeintä vakavassa on löytää oma tyyli oppia. Itsellä projekti sujui hyvin kun luin ensin kevyesti koko paketin läpi että sain yleisen käsityksen siitä mitä se pitää sisällään. Sen jälkeen käsittelin aina yhtä artikkelia päivässä, alleviivasin, tein muistiinpanoja. Ja lopuksi kertailin jälleen pakettia läpi. Pidin lukemisesta välipäiviä ja välillä luin vain muutaman tunnin ja välillä koko päivän. Korostaisin sitä, että tunnistaa sen miten itse oppii parhaiten ja lähtee sitä toteuttamaan.
  Tsemppiä!

  Viittä vaille erkkaan erikoistunut luokanope.

  VastaaPoista
 14. Itse opiskelen sosionomiksi AMK:ssa, mutta voin sanoa opinnoista sellaisen vinkin, että älä huoli vaikka tekstit aluksi tuntuu ihan heprealta! Vasta kun oppii, mitä ammattisanat tarkoittavat, aukeavat tekstitkin... :D:D Tsemii Demi! <3

  VastaaPoista
 15. Itse sain viime vuonna koko valmennuskurssin parhaat pisteet ja valtakunnallisestikin nähdäkseni aika hyvin meni. Mun vinkki numero 1 kokeeseen on: jos tehtävässä saa väärästä vastauksesta miinuspisteitä, etkä ole täysin varma vastauksesta, JÄTÄ VASTAAMATTA. Suurin osa pisteen menetyksistä tapahtuu juuri siksi, että "kokeillaan onnea, jos vaikka menisikin oikein".

  Tämä oli minun taktiikka ja tässä sitä opiskellaan unelma-alaa lto:ksi!

  VastaaPoista
 16. Opiskelen kasvatustieteitä avoimen väylän kautta, joten jos VAKAVA ei natsaa niin avoimen kautta on loistava mahdollisuus opintoihin.

  http://www.lily.fi/blogit/saippuakuplia-ja-pupunkorvia

  VastaaPoista
 17. Oma vinkkini on tekstin pyörittely kaikilla mahdollisilla tavoilla ja mahdottoman monta kertaa: alleviivaten, ajatuskarttoja tehden, muistiinpanoja tehden, alleviivauksia alleviiaten, kuvia piirtäen, kirjan marginaaleihin kirjoittaen, artikkeleista ääneen puhuen... Ei kannata lopettaa, vaikka tuntuisikin siltä että tekstit osaa jo ulkoa - vakavakoe sisältää mielestäni melko paljon nippelitietokysymyksiä. Myös tilastojen tulkintaa kannattaa opetella jos aineisto sisältää jotakin taulukoita tmv., silloin kun itse tein vakavakokeen niin jopa pari tehtävää taisi olla tilaston tulkintaa. Kannattaa oikeasti panostaa kokeeseen, sillä viiden viikon kärvistely ei paljon näin jälkikäteen unelma-alaa opiskellessa kaduta. :)

  VastaaPoista
 18. Hei,

  Onnea lukemiseen! Pääsin itse opiskelemaan Helsingin yliopistoon varhaiskasvatusta vuonna 2014. Opinnot on ollut mielenkiintoisia ja myös käytännönläheisiä. Nyt keväällä olisi tarkoitus valmistua. Jännää! Pääsykokeisiin lukeminen oli intensiivistä ja tein paljon muistiinpanoja. Käytin eri värejä ja osallistuin verkkovalmennukseen. Se oli äärimmäisen hyvä idea. Tsemppiä hurjasti!! Vaikutat ihmiseltä, joka todella sopii kasvatusalalle :)

  VastaaPoista
 19. Luin VAKAVAn huolella läpi ja alleviivasin jokaisen tekstin omalla värillä (visuaalisuus itsellä muistamisessa/oppimisessa tärkeintä). Tämän jälkeen kävin alleviivaukset läpi ja tein kokonaisuuden selväksi itselleni. Loput ajasta pelasin VAKAVAn Älypäätä :D ja läpi meni heittämällä. Eli juuri ei se lukukertojen määrä mitään sano, vaan sen että ymmärtää, mistä puhutaan. :) kannattaa taulukot ja niiden kuvatekstit lukea myös huolella. Tsemppiä! T. Tuore LTO :)

  VastaaPoista
 20. Opiskelen tällä hetkellä 1.vuotta lastentarhanopettajaksi! Muistan kuin eilisen viime kevään ja VAKAVAAN opiskelun. Jännitys oli valtava kun mietin olenko lukenut tarpeeksi ja osaanko mitään. Nyt kun mietin lukemista,koko siihen käytetty aika oli kaiken arvoista. Olen tykännyt älyttömän paljon opiskelusta ja tunnen olevan juuri oikealla alalla. Suuresti tsemppiä luku-urakkaan ja toivon, että pääset opiskelemaan juuri sitä mitä haluat :)

  VastaaPoista
 21. Joskus luin VAKAVA-aineistoa ja se oli ihan kamalaa. Enkä siis päässyt opiskelemaan silloin luokanopettajaksi. Onneks kolme vuotta myöhemmin pääsin opiskelemaan kuvataide-opettajaksi, johon ei ole vakava-koetta tai muutakaan kirjallista aineistoa. Ja on tää oma alakin paljon kivempi! Mutta toivottavasti sulla ois menny kaikki hyvin ja pääsisit just sinne minne haluat

  VastaaPoista